Badass pr

Akenkaai 69, bus 4F

1000 Brussel

www.badass.be

dirk@badass.be

+32 (0)494 38 27 44

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

Acteeropleidingen

en cursussen

© 2017 door Badass pr

Forum

sarah.martens
20 dec. 2018

Vergoedingen en belastingen

4 reacties

Hoihoi,

Dirk en Tom hadden het in de les al voorspeld: ik mag eens in Familie gaan meedoen als kassierster - ze noemen het "gastacteur", maar ik heb welgeteld vier woorden tekst... :-) Ik krijg daar een vergoeding voor van €100 voor een halve dag, maar ik vroeg me af hoe dat officieel zit met de belastingen.

Ik heb geen vaste job en ik ben geen zelfstandige, dus ik mag niet "onbelast bijklussen" zoals dat heet. Ik heb geen kunstenaarskaart, dus een "kostenvergoeding voor een artistieke prestatie" kan het ook niet zijn. Ik ben wel als freelancer ingeschreven bij Tentoo, dus ik kan het op die manier factureren, maar ik kan me voorstellen dat ze er niet op zitten te wachten dat elke edelfigurant (sorry, "gastacteur") met zijn eigen betalingsregeling afkomt. Hoe worden die dingen normaal geregeld?

benny.bicker
20 dec. 2018Bewerkt: 20 dec. 2018

Ik zou sowieso een kunstenaarskaart (KVR) aanvragen .. duurt wel een maand of 6 voor je die hebt maar wordt soepel toegekend.. in de tussentijd kan je al prestaties bijhouden.. maar weinigen werken met KVR. Weet niet wat de ‘officiële‘ regels zijn, maar meestal kom je wel weg met kleine onkostenvergoedingen.. Helaas, Familie is denk ik via Zodiak en die maken vanaf 125€ fiscale fiche op die je in je aangifte moet opnemen.. nu dus nog geen probleem maar als je er boven komt in hetzelfde kalenderjaar, wordt je er op belast .. als ik me niet vergis aan 33%

sarah.martens
20 dec. 2018

Blijkbaar kan je in afwachting van de ontvangst van je kunstenaarskaart werken met een verklaring op eer. Ik denk dat dat inderdaad de oplossing is voor mij. Bedankt, Benny!

benny.bicker
20 dec. 2018

Ja dat klopt maar Zodiak werkt daar niet mee denk ik.. die laten je papier (quitclaim) tekenen bij aankomst

Badass Intensive Acting
21 dec. 2018

Benny heeft helemaal gelijk. De meeste producties doen niet moeilijk over een kleine onkostenvergoeding, maar het is altijd een goed idee om een kunstenaarskaart aan te vragen. Ook is het vaak verstandig om te checken of het effectief 100 euro IN TOTAAL is. Vaak word je 1 keer betaald voor de prestatie en 1 keer voor de rechten. Dan gaat het meestal om een gelijkaardig bedrag, zodat je uiteindelijk bijvoorbeeld 200 euro verdient.